Beställa från Kina
Undvik onödiga risker med att beställa från Kina med vår hjälp. Vi hjälper dig att beställa och skicka från Kina.
Undvik onödiga risker med att beställa från Kina med vår hjälp. Vi hjälper dig att beställa och skicka från Kina.
Funderar du på att köpa varor från Kina och undrar hur mycket frakten till Sverige kostar? Då rekommenderar vi att du läser vårt inlägg om att beställa från Kina. Här ger vi dig tips om att köpa produkter från Kina, med målet att hjälpa dig att undvika vanliga misstag och se till att du inte blir överdebiterad för din frakt.
Vi hjälper regelbundet svenska företag att frakta varor från Kina till Sverige, inklusive tullklarering med Tullverket. På ETS har vi under åren lagt märke till vanliga fraktmisstag som kan undvikas. Här delar vi därför med oss av tips för att förhindra att du blir överdebiterad för din frakt från Kina till Sverige.
Om du inte har så mycket tid att läsa den här bloggen och behöver snabba råd om de bästa leveransvillkoren när du beställer från Kina, ring oss eller skicka ett meddelande till oss. Vi hjälper dig att välja det bästa leveransalternativet och hjälper dig med frakt och tulltjänster för Kina.
Förmodligen chattar eller mejlar du just nu med en potentiell säljare i Kina eftersom du gillar något de säljer, kanske på Alibaba, Made in China, Facebook eller någon annan plattform. Det är ganska troligt att den kinesiska säljaren erbjuder dig frakt till Sverige till ett mycket billigt pris. Verkar rimligt att acceptera, eller hur? Tyvärr finns det tre risker som detta medför:
Överbetald frakt – “tricket” ligger i den erbjudna “billiga” fraktens leveransvillkor (även känt som incoterm). I 99 % av fallen erbjuder kinesiska speditörer “billig” frakt med en leveransvillkor (incoterm) som börjar med bokstaven “C”. Vår praxis visar att CIF och CFR är de vanligaste leveransvillkoren som erbjuds av kinesiska säljare.
Leveransvillkor som börjar med bokstaven “C” inkluderar endast en liten del av den totala fraktkostnaden och innebär inte “dörr-till-dörr”-leverans. Dessutom inkluderar dessa leveransvillkor INTE några kostnader på den europeiska sidan. Dessa kostnader är hantering, transportkostnader i samband med att flytta varorna från hamnen/flygplatsen/stationen till tullagret, dokumenthantering och andra avgifter.
Tyvärr hör vi ofta från svenska kunder som inser problemet för sent – efter att deras varor redan har skickats från Kina. De missade risken med incoterm, valde den “billiga” frakten från den kinesiska säljaren och fick betala extra för lokala avgifter i Europa. Tyvärr är det redan för sent att diskutera eller förhandla med avsändaren eftersom allt är juridiskt korrekt, eftersom CIF och CFR innebär att alla kostnader är köparens ansvar.
Enligt vår erfarenhet utnyttjar agenter i Europa som tar ut dessa lokala avgifter detta tillfälle och överdebiterar mottagaren av varorna. När dina varor väl är i deras ägo har du inga alternativ. Låt oss vara ärliga, hur ska du kunna veta vad som är en rimlig avgift: 600, 1500 eller 10 000 SEK? Du måste bara betala.
I det här fallet kontaktade företaget oss för sent och det fanns tyvärr inget vi kunde göra för att hjälpa till.
Ett företag från Stockholm köpte varor från en kinesisk leverantör.
Den kinesiska säljaren erbjöd även frakt till ett mycket lågt pris — 295 USD (ungefär 2 850 SEK) enligt villkor för CIF Stockholm.
Om man ska vara ärlig: när du ser “CIF Stockholm” låter det tryggt, eller hur? Det verkar som att varorna ska anlända till Stockholm utan problem — och att det inte finns något att oroa sig för. De betalade det kinesiska företaget för både varorna och transporten. De trodde att allt var i sin ordning och att de bara behövde vänta på att varorna skulle anlända till Stockholm.
Cirka två månader efter att varorna lämnat Kina kontaktades kunden av ett okänt svenskt logistikföretag som skickade en faktura på 15 960 SEK för “lokala kostnader i Göteborg”. Den svenska kunden blev mycket förvirrad — varför skickade ett okänt logistikföretag en faktura till dem?
Först trodde köparen att det rörde sig om ett misstag eller ett bedrägeri. De lade flera dagar på att försöka reda ut det med den kinesiska säljaren och logistikföretaget, men utan framgång.
Därefter kontaktade de oss för hjälp. Tyvärr kunde vi inte göra något mer eftersom varorna redan skeppats enligt CIF-villkor, och befann sig hos det okända logistikföretaget så hade köparen ingen möjlighet att påverka situationen.
Varorna transporterades enligt det fraktavtal som säljaren i Kina valt. Köparen tvingades acceptera alla extra kostnader. Juridiskt sett var allt korrekt — även om det upplevs som orättvist och orimligt.
CIF innebär att säljaren endast betalar frakten till den första ankomsthamnen i Sverige (eller nära Sverige). Vi vet att det låter absurt, men även om det står CIF Stockholm, så är inte alla kostnader till Stockholm inkluderade.
Efter ankomst till Europa är det köparen som måste betala hamnavgifter, terminalavgifter, hanteringskostnader, dokumentationsavgifter och inrikestransport till det slutliga tullagret i Stockholm.
När köpare ser “CIF Stockholm” tänker de förstås att alla kostnader är täckta fram till dess att varorna kommer fram till Stockholm. Men i verkligheten täcker CIF Stockholm inte några lokala kostnader efter ankomst.
Om containern exempelvis först anländer till Hamburg eller Göteborg, så upphör säljarens ansvar där. Köparen måste sedan stå för alla kostnader: hamnavgifter, terminalhantering, dokument, samt transport till Stockholm — trots att “Stockholm” uttryckligen anges i leveransvillkoren.
För någon som aldrig gjort en internationell import tidigare kan det kännas chockerande och svårt att förstå. Tyvärr upptäcker många köpare problemet först när det redan är för sent.
Det okända svenska företaget som kontaktar köparen för “lokala kostnader” har full kontroll, eftersom de har varorna i sin ägo. Köparen kan inte få ut sina varor utan att betala. Detta gör att logistikagenten lätt kan sätta mycket höga avgifter.
Köparen har ingen möjlighet att förhandla eller kontrollera om priserna är rimliga. Agenten skickar bara fakturan — och köparen måste betala om de vill ha sina varor.
Varje år tjänas miljontals dollar globalt genom detta system med lokala avgifter vid CIF-sändningar. Många köpare känner sig lurade och maktlösa, eftersom de saknar erfarenhet av CIF-villkor.
I slutändan hade kunden inget val annat än att betala de extra kostnaderna för att få ut varorna. Det innebar ytterligare 15 960 SEK utöver frakten de redan betalat till Kina. Så istället för de 2 850 SEK som de trodde, blev den totala fraktkostnaden 18 810 SEK.
Om de istället hade valt FOB -villkor, hade den totala kostnaden varit minst fem gånger lägre.
Det är definitivt värt att köpa varor från Asien eftersom kvaliteten och utbudet av produkter där är bra. Vi transporterar hundratals ton varor till Sverige på regelbunden basis. Det är dock viktigt att välja rätt leveransalternativ. Vi rekommenderar att du undviker CIF och CFR (eller någon annan klausul som börjar med bokstaven “C”) och föredrar leveransvillkoren FOB eller EXW.
ETS tar inte betalt för denna extra hjälp, och kommer heller inte att lägga till någon konsultationsavgift i smyg på dina framtida fakturor. Vårt främsta mål är att förtjäna ditt förtroende och hoppas därför att du väljer oss för dina framtida beställningar. Dina delade kontaktuppgifter med kinesiska leverantörer är och förblir privata. Vårt främsta mål är att förtjäna ditt fötroende.
Du har säkert ytterligare frågor. Vi svarar gärna på dem skriftligen eller via telefon.
Vi utför internationell vägtransport och lastbilstransport från dörr till dörr skräddarsydd efter godsets kvantitet och kvalitet.
Läs mer om vägtransportVi utför sjöfrakt och sjötransport i kundanpassade fullcontainrar (FCL), subcontainrar (LCL) eller ro-ro-fartyg, vid erbjuder även dörr-till-dörr-tjänst.
Läs mer om sjöfraktVi erbjuder internationell flygfrakt och heltäckande lösningar för hantering av paket. Vi samarbetar med alla stora internationella flygbolag inom flygtransport.
Läs mer om flygfraktVi erbjuder en säker, pålitlig och miljövänlig internationell tågfrakt som transportalternativ. Vi har flera alternativa transportkorridorer för järnvägstransporter.
Läs mer om tågfraktNär lastning eller lossning av din transport sker utanför EU-området hjälper vi dig i alla frågor som rör tulltjänster, tullavgifter och tullklarering.
Läs mer om tulltjänsterTillsammans med vår samarbetspartner erbjuder vi godstransportförsäkring som täcker värdet av gods och transport.
Läs mer om transportförsäkringVi erbjuder alla typer av internationella transporttjänster från och till Sverige. Vi levererar alltid din transport säkert och enligt tidtabell.
Vi hjälper våra kunder personligen och snabbt. Vi hjälper till med beställning, lagkrav för olika transportformer, tullklarering och andra frågor som rör transporter.
Våra speditörer och andra experter hjälper dig med alla transportrelaterade frågor. Vi svarar på förfrågningar på vardagar från 9:00 till 17:00 på bara några minuter. Har du frågor? Kontakta oss eller beställ transport.
Ring oss
+46 737 207798