Siirry sisältöön
lastbilstransport på motorväg

FCA leveransklausul

Vad är FCA leveransklausul, vilka är fördelarna med den och hur används den?

FCA är en av de internationella handelsrelaterade leveransklausulerna. Dess namn kommer från orden ”Free Carrier”. På ETS hjälper vi till med alla transport- och leveransklausuler.

FCA:s leveransklausul används för alla transportsätt. Säljaren levererar varorna till den terminal som avtalats med köparen (transportören) och säljaren ansvarar också för att fullgöra exporttullformaliteterna.

 • Om den angivna lastningsplatsen är i säljarens lokaler, är säljaren ansvarig för att lasta godset på transportmedlet.
 • Om den angivna lastningsplatsen är en terminal hos ett transportföretag, är säljaren ansvarig för att lasta produkterna på transportmedlet, men är inte ansvarig för att lossa produkterna.

Tullformaliteterna vid export hanteras vanligtvis av det företag som är den faktiska säljaren av produkterna. Om säljaren av varorna har ett annat etableringsställe än lastningsplatsen, är leveransdeklarationen lastningsplatsen (och inte säljarens företags etableringsställe).

Exempel på användning av FCA:s leveransklausul

 • Export (lastning i Stockholm, lossning i Oslo):
  Det svenska företaget måste leverera produkterna för lastning på den plats som överenskommits i avtalet, förutsatt att det norska företaget, dvs. köparen, ordnar transporten. Detta kan också vara ett lager som köparen anvisar. Om det i köpeavtalet har avtalats att säljaren av varorna ska ombesörja transporten till Norge, ansvarar du som avsändare för att varorna lastas på transportmedlet. Om produkterna lastas i säljarens lokaler är leveransklausulen FCA Tampere: säljaren ansvarar också för exporttullformaliteterna. Om lastningsplatsen för produkterna inte är i säljarens lokaler, ansvarar säljaren inte för tullformaliteterna vid export.
 • Import (lastning i Istanbul, lossning i Hämeenlinna):
  FCA Istanbul-klausulen används när den faktiska platsen för lastning av produkterna är i säljarens lokaler och produkterna inte transporteras till en annan plats för lastning. Om produkterna lastas i säljarens lokaler är säljaren av produkterna ansvarig för att tullformaliteterna fullgörs. Om lastningen av produkterna inte sker i säljarens lokaler är avsändaren inte ansvarig för tullformaliteterna vid export. Om t.ex. säljaren av varorna är etablerad i Istanbul men varorna befinner sig i staden Manisia, är leveransdeklarationen FCA Manisia. I det fallet är det inte säljarens ansvar att utföra exporttullformaliteter (om inte annat överenskommits i avtalet).

Vi hjälper dig att välja en lämplig leveransklausul och att implementera den på rätt sätt.

begär offert

Autamme sopivan toimituslausekkeen valitsemisessa ja kuljetuksessa.

Vi utför alla internationella transporter

Vi skickar allt gods som är större än en TV (minst 0,25 kubikmeter) utomlands. Alltid i tid, säkert och till ett rimligt pris.

Med regelbundna avgångar erbjuder vi alla typer av internationella transporter för både företag och privatpersoner:

Vi erbjuder också hjälp med tullklarering och transportförsäkring.

Det finns ingen övre gräns för storleken på gods som skickas utomlands. Vi kan transportera laster på upp till tiotals ton och även utföra specialtransporter.

FCA toimituslauseke on tärkeä osa kansainvälistä rahtia.

Alltid konkurrenskraftiga priser för transport- och leveransklausuler

Vårt pris är alltid rätt. Vi övervakar noggrant fraktpriserna och erbjuder ett konkurrenskraftigt pris för din frakt.

 • Vi kommer att berätta våra priser exakt på en gång.
 • När vi ger dig ett pris för din frakt är det och förblir det utan dolda avgifter.

begär offert

Offertförfrågan

Vänligen fyll i formuläret noggrant. Vi behöver åtminstone din e-postadress för att nå dig.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hitta rätt frakttjänst för just dina fraktbehov

Internationell vägtransport

Vi utför internationell vägtransport och lastbilstransport från dörr till dörr skräddarsydd efter godsets kvantitet och kvalitet.

Läs mer om vägtransport

Internationell sjöfrakt

Vi utför sjöfrakt och sjötransport i kundanpassade fullcontainrar (FCL), subcontainrar (LCL) eller ro-ro-fartyg, vid erbjuder även dörr-till-dörr-tjänst.

Läs mer om sjöfrakt

Internationell flygfrakt

Vi erbjuder internationell flygfrakt och heltäckande lösningar för hantering av paket. Vi samarbetar med alla stora internationella flygbolag inom flygtransport.

Läs mer om flygfrakt

Internationell tågfrakt

Vi erbjuder en säker, pålitlig och miljövänlig internationell tågfrakt som transportalternativ. Vi har flera alternativa transportkorridorer för järnvägstransporter.

Läs mer om tågfrakt

Tulltjänster

När lastning eller lossning av din transport sker utanför EU-området hjälper vi dig i alla frågor som rör tulltjänster, tullavgifter och tullklarering.

Läs mer om tulltjänster

Transportförsäkring

Tillsammans med vår samarbetspartner erbjuder vi godstransportförsäkring som täcker värdet av gods och transport.

Läs mer om transportförsäkring

Varför ETS Logistics?

Vi erbjuder alla typer av internationella transporttjänster från och till Sverige. Vi levererar alltid din transport säkert och enligt tidtabell.

Vi hjälper våra kunder personligen och snabbt. Vi hjälper till med beställning, lagkrav för olika transportformer, tullklarering och andra frågor som rör transporter.

 • Vi svarar på frågor på bara några minuter (mån-fre 9:00-17:00)
 • En personlig speditör står alltid till din tjänst
 • Omfattande expertis och rådgivning inom alla typer av transporter

Vårt team till din tjänst

 • Vårt team består av 15 kompetenta och personligt betjänande transportexperter.
 • Vi hjälper dig med alla transportrelaterade frågor, från beställning till tullklarering.
 • Vi svarar på förfrågningar på vardagar från 9:00 till 17:00 på bara några minuter.

Våra partners i Sverige

Våra speditörer och andra experter hjälper dig med alla transportrelaterade frågor. Vi svarar på förfrågningar på vardagar från 9:00 till 17:00 på bara några minuter. Har du frågor? Kontakta oss eller beställ transport.

Ta kontakt