

Låt oss utforska begreppet leveransklausuler (Incoterms), illustrerat med exempel från verkligheten för att göra det lättare att förstå. I det här avsnittet fördjupar vi oss i de viktigaste Incoterms med hjälp av faktiska fallstudier, eftersom det inte alltid finns tillräckligt med exempel tillgängliga online. Detta hjälper dig att förstå hur företag från olika länder kommer överens om vem som gör vad när de köper och säljer varor.
Leveransklausuler, eller Incoterms, är en uppsättning internationella handelsregler som skapats av Internationella handelskammaren (ICC). De gör globala köp och försäljningar smidigare genom att bestämma vem som betalar för vad och vem som tar på sig riskerna under transporten av varor. Det är viktigt att notera att vi i den här diskussionen kommer att hänvisa till Incoterms 2020.
Här är några viktiga saker att veta om leveransklausuler:
Förhandlat avtal: Båda parter kommer överens om dessa villkor under sina diskussioner om köp och försäljning.
Lämplighet: De valda villkoren måste fungera för både köparen och säljaren, med hänsyn till saker som typen av varor, hur de transporteras och vart de ska.
En enda klausul per transaktion: Varje affär använder vanligtvis bara en uppsättning leveransvillkor.
Förkortningar med tre bokstäver: Dessa villkor representeras av koder med tre bokstäver (som FCA, EXW, etc.), följt av information om var varorna ska levereras.
Leveransvillkoren kan delas in i två huvudgrupper:
Multimodal transport: Dessa termer fungerar för alla typer av transporter, t.ex. sjö, väg, järnväg eller flyg. Exempel är EXW, FCA, DAT, DAP, CPT, CIP och DDP.
Sjötransport: Dessa är specifikt avsedda för frakt av varor till sjöss. Exempel är FAS, FOB, CFR och CIF.
Olika leveransvillkor innebär olika saker för båda parter och avgör vem som betalar för vad och vem som tar på sig riskerna under transporten. Om du till exempel använder termer som CFR, CIF eller FAS betalar köparen vanligtvis för allt när varorna anländer till destinationshamnen, inklusive saker som tullklarering och att få varorna till sin slutdestination.
Tyvärr är det många köpare som inte förstår vad de valda leveransvillkoren innebär. Om du till exempel köper varor från Kina på CIF-villkor kanske det låga priset bara täcker frakten till destinationshamnen. I slutändan kan du få extra kostnader och ansvar för att få varorna från hamnen till din dörr.
Låt oss nu ta en titt på några exempel för att förstå bättre. I den första delen fokuserar vi på export (Sverige till Norge). I den andra delen fokuserar vi på import (Turkiet till Sverige).
Fallstudier av export (Sverige till Norge):
Säljare: Ett svenskt företag beläget i Stockholm.
Köpare: Ett norskt företag med säte i Oslo.
EXW (Ex Works):
Det svenska företaget, beläget i Stockholm, gör varorna tillgängliga för lastning och köparen ansvarar för att ordna med transport.
FCA (Free Carrier):
Det svenska företaget, beläget i Stockholm, levererar varorna till transportören på en överenskommen plats, med köparen ansvarig för transporten.
DAT (Delivered at Terminal):
Det svenska företaget, med huvudkontor i Stockholm, levererar varorna till den angivna terminalen i Oslo, varvid köparen ombesörjer vidare transport.
DAP (Delivered at Place):
Det svenska företaget, med huvudkontor i Stockholm, levererar varorna till köparens plats i Oslo, där köparen ansvarar för lossning.
CPT (Carriage Paid To):
Det svenska företaget, beläget i Stockholm, levererar varorna till en överenskommen plats i Oslo, med köparen ansvarig för vidare transport.
CIP (Carriage and Insurance Paid To):
Det svenska företaget, med huvudkontor i Stockholm, levererar varorna till en överenskommen plats i Oslo, med försäkring som arrangeras av säljaren.
DDP (Delivered Duty Paid):
Det svenska företaget med säte i Stockholm levererar varorna till köparen i Oslo, förtullade för import och med alla tullar betalda.
Fallstudier av import (Turkiet till Sverige):
Säljare: Ett turkiskt företag beläget i Istanbul.
Köpare: Ett svenskt företag med säte i Malmö.
EXW (Ex Works):
Det turkiska företaget, beläget i Istanbul, gör varorna tillgängliga för lastning och köparen ansvarar för att ordna med transporten.
FCA (Free Carrier):
Det turkiska företaget, beläget i Istanbul, levererar varorna till transportören på en överenskommen plats, med köparen ansvarig för transporten.
DAT (Levererat vid terminal):
Det turkiska företaget, med huvudkontor i Istanbul, levererar varorna till den angivna terminalen i Malmö, varvid köparen ombesörjer vidare transport.
DAP (Levererat på plats):
Det turkiska företaget, med huvudkontor i Istanbul, levererar varorna till köparens plats i Malmö, där köparen ansvarar för lossning.
CPT (Carriage Paid To):
Det turkiska företaget i Istanbul levererar varorna till en överenskommen plats i Malmö och köparen ansvarar för den fortsatta transporten.
CIP (Carriage and Insurance Paid To):
Det turkiska företaget, med huvudkontor i Istanbul, levererar varorna till en överenskommen plats i Malmö, med försäkring som arrangeras av säljaren.
DDP (Delivered Duty Paid):
Det turkiska företaget med säte i Istanbul levererar varorna till köparen i Malmö, förtullade för import och med alla tullar betalda.
Om du är osäker på vilken Incoterm du ska använda för dina specifika fraktbehov är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig att välja den som passar bäst för just din situation.